Over de Gedichtentafels

Op maar liefst 20 locaties in gemeente Heeze-Leende vind je gedichtentafels.
Op elke tafel staan twee gedichten, passend bij de locatie; één van de hand van een volwassene
en één van een kind. Dat biedt ruimte voor meesterwerken en geeft een extra dimensie aan de
toch al fraaie omgeving. Er zijn meerdere fiets- en wandelroutes die je langs deze gedichtentafels
en andere meesterwerken in Heeze-Leende voeren.

Doe de gedichtenroute te voet of met de fiets

Je kunt gedichten bewonderen in Heeze, Leende, Leenderstrijp en Sterksel tijdens de uitgezette wandel- en fietsroutes van verschillende afstanden.
De wandelroutes starten bij het gemeentehuis in Heeze, 't Brouwershuis in Leende en de Spar in Sterksel. De routes variëren in afstand van 6,5 kilometer tot 10,3 kilometer. De fietsroute is 28 kilometer lang en start bij het gemeentehuis in Heeze. Natuurlijk kun je een route ook op elk ander punt starten want ze lopen via de knooppunten.

Wandelroute 'Smul het gedicht' (Sterksel)


Combineer natuur met cultuur en culinair genieten tijdens deze unieke poëtische wandeltocht. Deze mooie wandeling door Sterksel biedt “Ruimte voor Meesterwerken” te midden van prachtige natuur.

Start bij SPAR Sterksel en volg de knooppunten: 12-16-14-13-18-11-19-17-12. Onderweg kom je bijzondere meesterwerken tegen. Bijvoorbeeld meerdere gedichtentafels, een smalspoorlijntje en een permanente kunstroute.

Download hier de wandelroute

Wandelroute 'Smul het gedicht' (Leende)

Combineer natuur met cultuur en culinair genieten tijdens deze unieke poëtische wandeltocht. Deze mooie wandeling door Leende en Leenderstrijp biedt “Ruimte voor Meesterwerken” te midden van prachtige natuur 
Start bij 't Brouwershuis en volg de knooppunten: 34-20-21-28-54-59-[55-38]-33-34. Onderweg kom je bijzondere meesterwerken tegen. Bijvoorbeeld vijf gedichtentafels, meerdere langgevelboerderijen en een gotische kerk uit de vijftiende eeuw.

Download hier de wandelroute

Wandelroute Smul het gedicht (Heeze)

Combineer natuur met cultuur en culinair genieten tijdens deze uniek poëtische wandeltochten. Deze mooie wandelingen door Heeze bieden ‘Ruimte voor Meesterwerken’ te midden van prachtige natuur.

Start bij het gemeentehuis en volg de aangegeven knooppunten voor de door jou gekozen wandelroute(s) door Heeze. Je komt vanalles tegen onderweg, bijvoorbeeld meerdere gedichtentafels, Kasteel Heeze en een kudde van ruim 350 Kempische Heideschapen.

Download hier de wandelroute

Meesterlijke fietsroute rondom Heeze-Leende

Start bij het gemeentehuis en volg de aangegeven knooppunten door Heeze, Sterksel, Leende en Leenderstrijp. Op de achterzijde vind je meer over de bijzondere Meesterwerken die je onderweg tegenkomt.

Bijvoorbeeld meerdere gedichtentafels, bijzondere boerderijen en een nostalgische kruidenierswinkel.

Download hier de fietsroute

Ontstaan gedichtentafels

Het idee van de gedichtentafels ontstond in 2019 rondom Kunstsmullen. Dit oktoberevenement dat in Heeze-Leende jaarlijks veel bezoekers trekt, wilde verder groeien buiten de kern Heeze. En exposeerde op acht locaties, gelegen in de drie dorpskernen van gemeente Heeze-Leende. Wat in eerste instantie begon met zes gedichtentafels is inmiddels uitgegroeid tot 20 stuks die verspreid staan in alle kernen van onze gemeente.

De tafels in de gemeente Heeze-Leende zijn herkenbaar aan het groen tafelkleedje.